Евро 2020 бе отложено с една година заради COVID пандемията и

...
Евро 2020 бе отложено с една година заради COVID пандемията и
Коментари Харесай

Евро 2020: Парите преди всичко

Евро 2020 бе отсрочено с една година поради Коронавирус пандемията и почитателите на континента, а и по света, с неспокойствие чакат порцията от 51 мача, които ще им сервират 24-те тима. Шампионът ще бъде избран сред 11 юни и 11 юли и един от основните въпроси е дали някоя от 10-те страни, ликувала с купа, ще стъпи отново на върха, или е време да имаме нов триумфатор. 

Същевременно, както постоянно става в настоящите комерсиални времена, нещата опират и до пари. Много пари.

Независимо че УЕФА претърпя финансови загуби в практически блокираната поради пандемията предходна година, това с нищо не накърни наградния фонд за тимовете участници в най-големия футболен конгрес на континента. Европейската централа удостовери, че няма да прави никакви редукции на призовите пари в шампионата и, както бе планувано още преди няколко години, те ще бъдат увеличени с 20% спрямо тези от предходния шампионат през 2016 година

На Евро 2016 година участниците си разделиха 300 млн. евро, тази година сумата е повишена даже с повече от обещаните 20% - до 371 млн. евро (23.7%). Всъщност наградният фонд на европейските шампионати нараства непрестанно в последните 20 сезона, и то все с по 20 и повече %. Споменатите 300 млн. евро за шампионата през 2016 г. например бяха с 28.3% повече, спрямо тези 215 млн. евро, раздадени от УЕФА на участниците на Евро 2012.

Така че

 

сегашният награден фонд е най-големият в историята

 

на европейските шампионати, само че пък УЕФА, макар финансовите загуби около пандемията от коронавирус, може да си го разреши. Наскоро централата в Нион отчете нетна загуба от 820 млн. евро за предишния сезон (фискалната година приключи в края на юни 2020 г.) спрямо предходния, през който тя събра общо 3.86 милиарда евро доходи. Континенталната асоциация отдаде това на резонни аргументи - дребният брой мачове, отстъпките, които са били направени на малките екрани и комерсиалните сътрудници, както и празните трибуни по стадионите, довели до дребни доходи от билети.

Сметката сочи, че приходите от ТВ права за клубните шампионати и европейските квалификации през предишния сезон са били 2.59 милиарда евро, а от спонсорски контракти - 417.8 млн. И все пак от Нион обявиха, че общата сума от 3 милиарда евро е " необикновено достижение " на фона на пандемията.

Специално за Евро 2020 УЕФА по принцип бе заложила общи доходи от 1 милиарда евро за цикъла 2017-2020 година, като голямата част бе от продажбата на ТВ права за квалификациите и финалния шампионат. Само за финалите това лято са подписани контракти с малките екрани в 48 европейски страни и 43 страни и райони (напр. Централна и Южна Америка, Субсахарска Африка и Тихоокеанския регион) в останалия свят.

Поради пандемията се наложи известно съкращаване на сумите по тези контракти, само че все пак бюджетът за наградния фонд на 24-те участника си остана, както бе разгласен - 371 млн. евро.

Като начало

 

всеки от 24 отбора ще получи награда от 10 млн. евро

 

за самото си наличие на европейското (през 2016 година тази сума бе 8 млн. евро). И оттова нататък приходите единствено нарастват. В груповата фаза за всяка победа в някой от трите мача се поставят по 1 млн. евро (без промяна), а равенството носи 750 000 (500 000 през 2016-а). 

При класиране за директните елиминации сумите стават още по-големи. Всеки от 16-те тима, прескочили груповата фаза (първите три в класирането на всяка група), ще заслужи 1.5 млн. евро. За 1/4-финалистите сумата се усилва с още 2.5 млн. евро на всеки от осемте отбора. За тези две етапи наградите са същите, както на Евро 2016, само че за идващите са още веднъж увеличени. 

За полуфинал се поставят нови 5 млн. евро (4 млн. преди), а финалистите към този момент се изстрелват в зоната на галактическите възнаграждения - вицешампионът ще получи 7 млн. евро (5 млн. през 2016-а), а първенецът - 10 млн. евро (8 млн. за тима на Португалия, който завоюва купата на последното първенство).

Така, в случай че хипотетично някой тим стане №1 в Европа единствено с победи, той ще заслужи максималния пай от премиалния фонд, равняващ се на 32 млн. евро. Никак не е зле...

Освен това по контракт УЕФА ще изплаща и спомагателни награди на участниците, парите за които би трябвало да дойдат от продажба на билети. Но в изискванията на рестрикции и ограничавания за броя фенове по стадионите това перо ще се окаже на процедура пренебрежимо малко спрямо наградния фонд.

Обаче всички

 

тези пари не отиват директно за тимовете,

 

а ще бъдат превеждани на техните национални футболни федерации, които пък са подписали съответните контракти със своите играчи, треньори и механически екип за награди при реализиране на избрани цели на шампионата - например английската футболна асоциация ще изплати по 1 млн. евро на всеки футболист от националния отбор при продобиване на европейската купа.

По принцип това систематизиране става само на благосклонност на самите федерации, защото те не са задължени от УЕФА да дават на националните си тимове какъвто и да е % от полагащите се за присъединяване на европейското състезание награди. Но те го вършат, с цел да подтикват своите футболисти. Защото винаги става въпрос за пари...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР